BSP Holland - De Budoschool van Nederland

Over BSP Holland

Budo Sport Promotie Holland is een organisatie die zich o.a. tot doel heeft gesteld om het Judo en Jiu Jitsu in Nieuwegein (provincie Utrecht) en omstreken meer bekendheid te geven en de beoefening op een hoger (wedstrijd) niveau te brengen.

Eén van de activiteiten binnen BSP Holland is talentontwikkeling. Binnen Nieuwegein hebben wij diverse sporttalenten in verschillende leeftijdscategorieën die de wedstrijdsport Judo en/of Jiu Jitsu beoefenen. Om aansluiting te behouden en te vinden bij de nationale en internationale top is het noodzakelijk om deze talenten beter te kunnen opleiden en begeleiden. Op dit moment hebben wij aansluiting bij het Judo op regionaal niveau. Binnen het Jiu Jitsu staan onze deelnemers zowel nationaal als internationaal zeer veel op erepodia. Wij zijn binnen BSP Holland bezig met een nieuwe aanpak om de continuïteit van de sporters te waarborgen.

Aan BSP Holland zijn een aantal (ex)wedstrijdsporters verbonden die gezamenlijk in staat zijn dit te bewerkstelligen. Zo zal de wedstrijdtraining Judo en Jiu Jitsu onder leiding staan van Barry van Bommel, 27-voudig Nederlands kampioen, meervoudig Europees en Wereld kampioen Jiu Jitsu en winnaar van de World Games.


Judo en Jiu Jitsu worden gegeven in IJsselstein en Nieuwegein. Sinds september 2011 worden er ook karate lessen gegeven in Nieuwegein. In 2014 is er ook gestart met het geven van Braziliaanse Jiu Jitsu lessen (oftewel NeWaZa) op de woensdag avond, dit zal in eerste instantie in de Nieuwegeinse Dojo plaats vinden. Naast training is het meedoen aan wedstrijden van groot belang. Wedstrijdervaring dient opgedaan te worden op zowel Nationale, als Internationale toernooien. Op dit moment hebben wij een 60 tal Judoka ‘s & Jiu Jitsuka’s die actief zijn binnen de wedstrijdsport.

Het verschil tussen Comby Sport en BSP Holland:

Comby Sport is al 15 jaar de nummer één in groepslessen in Nieuwegein en omgeving. Jong en oud kunnen kiezen uit een breed sportaanbod om lekker te bewegen in een persoonlijke, veilige en relaxte sfeer. Kies uit Body Shape, Body Pump, Sh’Bam, RPM/Spinning, Groepsfitness, Judo, Jiu Jitsu en nog veel meer. Gecombineerd met onze ontspanningsmogelijkheden, kinderopvang en afslankbegeleiding maakt ons centrum de ideale tijdsbesteding voor een gezonder leven.

BSP Holland: Het promoten van de beoefening van budosporten in het Groene Hart onder zowel jeugd als volwassenen alsmede het organiseren van activiteiten voor deze doelgroepen. Het promoten van de scouting in Nederland alsmede het organiseren van activiteiten voor de scouting. Het optimaliseren van de ontwikkeling van jeugdige talenten zodat zij kunnen uitgroeien tot wedstrijdsporters op nationaal-, Europees- en Wereldniveau. En voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.

Judo

Judo (柔道 jūdō) is een van oorsprong Japanse zelfverdedigingskunst, die rond 1882 werd ontworpen door Jigoro Kano. Het woord betekent 'zachte weg', waarbij het woordje do (weg) verwant is aan tao en naast de betekenis 'manier' ook de connotatie heeft van 'levenspad'. Een beoefenaar van het judo heet een judoka. Judo is een sport die wereldwijd beoefend wordt en tevens een olympische sport is.


柔道

Jiu Jitsu

Jiujitsu (柔術), jūjutsu, ju-jitsu of jioe-jitsoe kan vertaald worden als "zachte kunst" of nog correcter als "soepele techniek". Het is een Japansezelfverdedigingskunst waarmee men in een paar seconden een aanvaller kan controleren of uitschakelen. De beoefenaar ervan heet een jiujitsuka. Jiujitsu is alsbudokunst geschikt voor jong en oud. Het internationaal geldende Hepburnsysteem vertaalt de kanji overigens met "jūjutsu". In het jiujitsu leer je niet alleen je te verdedigen tegen verschillende aanvallen maar ook het uitvoeren van verschillende aanvalstechnieken zoals atemi (stoten en schoppen), klemmen, drukpunten en wurgingen.


柔術

Karate

Karate (空手)is een vechtkunst, die is ontstaan op de Ryukyu-eilanden, waaronder het eiland Okinawa, Japan. Het is ontstaan uit de samenvoeging van het Chinese Kempo(ook wel Kenpo) en de inheemse vechtkunsten van Okinawa, die te (手, letterlijk “hand”) werden genoemd.

Bij karate ligt de nadruk vooral op het gebruik van stoot-, trap- en afweertechnieken (te-waza, geri-waza en uke-waza). In het curriculum van sommige karatestijlen komen ook worpen, klemmen, verwurgingen en worsteltechnieken voor. Een beoefenaar van het karate wordt een karateka genoemd.


空手